Tillbaka

Dag 1 – The Human Element – En ”grön” vecka

24 oktober 2022

På höger axel sitter mina starkaste drivkrafter som samtidigt är mina starkaste fiender – lärandet och prestationen. De driver mig till både ljus och mörker! 🙏🏼

Jag vill lära mig allt och jag vill vara duktig jämnt. Det är enorma styrkor som har gett stor nytta genom hela livet, men de har också knuffat mig nära utmattningsstupet många gånger. 😳

Avgörande insikter för mig har varit att;
1️⃣ ..det är rotat i mitt inre och innebär inte att jag är dålig för det,
2️⃣ ..det är okej och jag accepterar det som det är,
3️⃣ ..jag kan själv göra något åt det om jag vill och..
4️⃣ ..jag behöver passa mig så att jag inte tror att jag måste vara duktigast på att minska min självkritik och prestationsångest!

Denna vecka arbetar jag och Cecilia med nio deltagare som går #TheHumanElement i Lotsstugan utanför Härnösand. Vi arbetar inom ramen för ett grönt förhållningssätt för att försöka undvika vardagens vanliga fällor. Att utforska och nyfiket dubbelklicka in i sig själv istället för att utvärdera sig med bra eller dåligt, gott eller ont, rätt eller fel. Möten i vardagen färgas annars av skuld och skam. Skuld ska fördelas på den som gjort fel, inte lyckats, avvikit från normen. Några av oss har dessutom stark kontakt med vår inre skam och är fenomenala på att suga åt oss skuld. Jag borde ha gjort mer! Snällt att de inte säger det öppet! Tänk om jag nånsin skulle kunna… 😢

Mina båda drivkrafter lärandet och prestationen arbetar ofta i det gröna utforskande klimatet. När de mår bra är de nyfikna, vill göra gott och även testa lite nytt. Men när de är stressade och trötta så börjar de utvärdera och jämföra med andra, och då väcks det mängder av otillräcklighet! När jag nu har förstått hur de funkar brukar jag istället reflektera grönt när mina inre röster tjatar om att jag inte räcker till. 🙏🏼

Istället för att tro på allt de säger formulerar jag en fråga ”Varför säger dom på det viset, vad kan jag lära mig av detta?” 🤔

Välkommen till THE och en grön vecka! 💚
/Peter Axelsson, Masarin Consulting Group