Utvecklingsdagar

Här kan du följa oss och få ett smakprov på det interna livet inne på Masarin. Vi har en idé om att det krävs aktivt arbete för att utvecklas som yrkespersoner, människor och vår relation till varandra, vilket gör att vi varje år genomför ett antal olika insatser. Exempelvis genomför vi mellan 8-10 utvecklingsdagar varje år där hela företaget är samlat med det övergripande temat ”Hur blir vi det företag vi vill vara”.

Utifrån den arbetshypotesen genomför vi aktiviteter ur olika perspektiv, t ex samtal och dialog om företagets framtid, vad som är väl fungerande respektive mindre väl fungerande, utvecklings- och utbildningsinsatser på individ, grupp och organisationsnivå som vi upplever att alla inom företaget skulle behöva osv. utvecklingsdagarna genomförs både enskilt och i sammankopplade utifrån en röd tråd under året.

Alla anställda har också möjlighet att få löpande yrkeshandledning i relation till sitt uppdrag, vilket genomförs individuellt eller i grupp. Handledningen är en möjlighet för konsulterna att reflektera och få perspektiv över problem och dilemman tillsammans med professionellt stöd.

20 oktober 2021

Utvecklingsdag 55

"Masarin Doing Day" är ett av favoritteman på våra utvecklingsdagar, även om vi älskar att lära oss också. Så när vi får göra verkstad tillsammans, då blir det fullt fart på alla fronter. Målet med dagen var att producera saker vi är i behov av inom Masarin samtidigt som vi möts, sänker tempot, får möjlighet att ta hand om varandra, få tillgång till professionella samtal, labba, vara kreativa och produktiva… ha en fin dag tillsammans helt enkelt. Och det blev det!
27 september 2021

Utvecklingsdag 54

…så var Masarin ute på höstresa igen. Den här gången bar det av till Sandhamn där vi tillbringade fyra dagar tillsammans i formatet självorganisering under få, och tydliga ramar. Höstresan innebar utöver att odla våra relationer en hel del arbete i form av utvecklingsdagar, som den här gången hade temat ”Att vara i och leda i förändring”. Som temat antyder så handlade det mindre om verktyg och modeller och mer om hur det är för oss som människor att befinna sig i mer eller mindre komplexa uppdrag – att leda sig själv och andra oavsett roll. På så sätt utforskade gruppen på olika sätt perspektiven förändring och utveckling som mental modell och vad som kan vara viktigt att tänka på utifrån olika perspektiv. Efter två dagar med samtal och reflektion invävt med korta pass med relevant teori avslutades arbetet med ett spännande rollspel kopplat till underströmmar av undvikande, frustration och konflikt – jobbigt och lärorikt från alla håll.
20 augusti 2021

Utvecklingsdag 53

Temat för denna utvecklingsdag blev ”kompetensområdeutveckling”. Mycket som får plats i det ordet. Vi höll till på Pilgrimscentret i Selånger som hade fantastiskt fina vyer och lokaler. Gänget delades upp i grupper per affärsområde, och dialogerna spann runt frågeställningar som "Vad vill vi utvecklas inom?" och "Vad behöver vi göra för att nå dit?". Spännande dialoger med grymma masarinare.
23 juni 2021

Utvecklingsdag 52

För första gången på väldigt länge fick vi som hel grupp möjligheten att mötas fysiskt då vi träffades på Norra berget för att genomföra Masarins 52:a utvecklingsdag… en efter en dök vi upp, och snart var huvuddelen av Masarin på plats för att starta dagen med en enklare frukost i naturen. För att tillvarata kontexten vi befann oss i började vi incheckningen med en liten enkel uppgift, ”Gå ut i naturen och leta reda på något som påminner dig om vem du är”. En uppgift som landade i en hel del existentiella som filosofiska svar. Temat för dagen handlade om utveckling av kompetens och förmåga ur olika perspektiv – min egen personliga och yrkesmässiga utveckling tillsammans med hur vi som företag aktivt ska arbeta med utveckling och lärande. Frågeställningarna är viktiga för oss på Masarin eftersom de ligger till grund för hur vi kan vara i rörelse, i lärande och förflytta oss både individuellt och som företag.
28 maj 2021

Utvecklingsdag 51

Utvecklingsdag 51 blev på distans igen och denna gång passade vi på att lägga lite mer tid på varandra. Vi började med att lära känna trion som börjat under våren ännu mer och så fick de chansen att grilla resten av oss med sköna frågor. Fokus blev helt enkelt att bygga vidare på vår relation till varandra, vilket uppskattades!
26 mars 2021

Utvecklingsdag 50

Precis innan påsk hade vi vår 50e utvecklingsdag. Vi klädde upp oss, skålade och konstaterade också att vår Karin är en av dem som varit med på varenda utvecklingsdag från start dessutom, det är stort! Denna gång lade vi fokus på något som funnits ett tag hos oss och som sedan i höstas har utvecklats till något spännande. Något som du inte riktigt ser men som absolut rimmar väl med att vi vill göra positiva avtryck i människor och organisationer och bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Mer om det här kommer ni att få veta snart!
Samarbete
11 december 2020

Utvecklingsdag 49

En julfikapåse blev levererad till dörren dagen innan och blev ett trevligt inslag under vår utvecklingsdag numero 49. Nu var det dags att gräva vidare kring temat samarbete med hjälp av teorier och övningar. Övningar som egentligen är designade för IRL men som vi i god Masarin-anda och enligt restriktioner fick utforska online. Och visst gick det bra ändå! En av flera återkommande slutsatser var att i slutändan handlar gott samarbete om tillit. Det handlar om tillit, min avsikt att vilja samarbeta och min nyfikenhet att vilja förstå både mina och andras intressen. Förutom glögg- och pepparkaksaromer kryddades dagen dessutom med en traditionsenlig kahoot-tävling och en bingobricka. Nu blickar vi framåt mot ett nytt år med nya möjligheter till förtroendefullt samarbete, på sikt återtagna restriktioner och en hejdundrande jubileumsfirande av vår 50:e utvecklingsdag! God Jul och Gott Nytt År önskar vi er alla!
Utvecklingsdag 48
6 november 2020

Utvecklingsdag 48

Från att tidigare ha grävt mer inom grupper & team så gick vi över till temat konflikthantering denna utvecklingsdag. Vad är en konflikt? Vad finns det för olika kontaktstilar, hur ser gränsen ut och hur anpassar sig stilarna mot varandra? Otroligt givande och nyttigt att diskutera. Vi fick tid till självreflektion och en möjlighet att öva på egna verkliga case som antingen var aktuella just nu eller tidigare upplevelser.
27 september 2020

Utvecklingsdag 46-47

Med Orbaden Havsresorts omgivning runt oss blev fokus dessa utvecklingsdagar på grupper & team. Vad innebär det att vara ett team och är en arbetsgrupp samma sak? Vi pratade om de olika faserna som teamet kan befinna sig i och vilket ledarskap som krävs i varje fas. Vi gick igenom forskning, metoder och verktyg och det blev intressanta diskussioner med våra olika perspektiv och erfarenheter. Att vi dessutom fick njuta av Orbaden med sin natur och den grymt goda maten var inte fy skam. Vi avslutade dagarna med att diskutera konsultrollen – fördelar, nackdelar och hur vi vill ha det här på Masarin.
24 juni 2020

Utvecklingsdag 45

Så glada över det varma vädret som möjliggjorde att vi idag hade utvecklingsdag på temat coaching och handledning utomhus. Att vi fick träffas för att lära oss mer och träna, träna, träna för att bli bättre på det som är så viktigt i vår vardag som konsulter. Dels för att kunna hjälpa kunderna inte bara genom våra lösningar utan att de själva ska kunna utforska och hitta svar i stora och små frågor. Och även för att utforska de utmaningar vi själva ställs inför! Sidsjön bjöd dessutom på vackra vyer!
14 maj 2020

Utvecklingsdag 44

En utvecklingsdag via Slack där vi arbetade med tjänstepacketering inom och mellan våra olika erbjudandeområden för att komma på hur vi kan nå nya höjder. Vad är roligt som vi villgöra mer av? Var finns det utvecklingspotential och hur får vi rull på det. Vi arbetade både i helgrupp och i våra kompetensgrupper system-, verksamhets- och organsiationsutveckling.
20 mars 2020

Utvecklingsdag 43

Temat för dagen var utveckling och energi! Utöver att arbeta som konsult hos olika kunder bidrar alla med att utveckla ”det interna livet” på Masarin och Masarin som företag. Det kan handla om områden som friskvård, sociala aktiviteter, marknadsföring och kompetensutveckling. Under dagen arbetade vi med vad vi vill uppnå inom olika områden 2020 och 2021 och vilka som ansvarar och koordinerar arbetet under året. Självklart genomfördes dagen på distans via Slack. Dagens incheckning var därför: Jag idag och Mitt hemmakontor idag. Både katter, hundar och barn dök upp i bild under dagen!
20 september 2019

Utvecklingsdag 39 och 40

Den 18-22 september besöker vi Norge på vår årliga höstresa. Temat är att lägga grundtankarna kring affärsplanen för de kommande tre åren. Vi arbetar med Belfastmetoden och blickar såväl bakåt som framåt. Vad behöver vi sluta och börja med, vad vill vi anpassa och vad vill vi utveckla. Arbetet blandas med äventyr. Många intressanta samtal och insikter om vad vi vill göra. Dessutom är det kul att vara på äventyr med varandra, vi djuphavsfiskar, rider och upptäcker den norska kusten, umgås och lär känna varandra bättre.
Bild på konsult Johan Herneheim Masarin
17 juni 2019

Utvecklingsdag 38

Den 17 juni 2019 samlades alla konsulter på Masarin för en heldag, utvecklingsdag #38, med temat ”vår egen utvecklingsresa”. Alla fick 20 minuter på sig att beskriva sin professionella resa och berätta om uppdrag, utbildningar och annat intressant som kan vara bra för andra att känna till. Det blev många överraskningar och en och annan förvånad min.
Frukost på Masarin
24 maj 2019

Utvecklingsdag 37

Dagen startade med en gemensam frukost där vi fick möjlighet att hämta hem varandra och prata om vad som hänt sedan sist vi sågs. Temat för dagen var sedan Tjänsteutveckling för Masarin. Vi inventerade vad alla var intresserade i att arbeta med och sedan delade vi upp oss efter intresse. Dagen avslutades med presentationer av våra grupparbeten. Bland annat nya kurser såsom ”Arkitekt på mänsklig grund” och ”Lilla ledarskapsskolan” och en uppdaterad bild av vårt tjänsteutbud. Vid dagens slut reflekterade vi över att det är roligt att få producera med sina kollegor samt att vi har så mycket spännande områden att arbeta med framöver, som kan stärka oss och vårt erbjudande.
Fotografier på alla medarbetare på Masarin
18 april 2019

Utvecklingsdag 36

Det är Skärtorsdag och vi kör en halv utvecklingsdag med extra fokus på Johanna, Jens och Linda - våra nya Masariner. Varmt välkomna till oss! Vi är nyfikna och vill veta mer om varandra så vi utforskar och samtalar om alltifrån vad vi väljer att göra en helt oplanerad lördag till vilka superkrafter som finns i rummet. Mycket givande. Jens pannkakor vill vi såklart prova vid tillfälle, han menar att det är något med laggen. Vi pratar om vad vi vill fylla våra Utvecklingsdagar med. Fram kommer en uppsjö av förslag kopplat till våra intressen och kompetenser och vi ser såklart framemot att stärka oss ytterligare som Masariner.
11 januari 2018

Utvecklingsdag 35

Efter en intressant utvecklingsdag i december med tydliggörande av mål och riktning arbetade gruppen vidare med hur det här ska gå till denna kalla januaridag genom att först göra en återblick på det vi kommit överens om för att sätta en grund för dagen. Vi utforskade vilka förutsättningar vi har för att klara detta, vad vi behöver lyckas med, samt vem/vilka som är bäst lämpade för olika uppgifter. Avslutningen av dagen utformades till ett litet psykologiskt experiment med att föreslå, bjuda in, samt tacka Ja/Nej till vem och vilka som skulle ansvara för olika uppgifter och områden.
18 december 2018

Utvecklingsdag 34

Den första av två utvecklingsdagar med fokus på Masarins affärsplan och därmed konkretisering av mål och riktning för 2019. Centralt under dagarna är den delaktighet och engagemang som finns hos alla anställda. Målet är att riktningen ska bli attraktiv och tydlig för alla så vi var och en har möjlighet att påverka och "köpa in" i vart vi är på väg.

23 november 2018

Utvecklingsdag 33

”The Doing day”. En extrainsatt utvecklingsdag i form av en halvdag från morgon till lunch där hela Masarin transformeras till en webbredaktion med det gemensamma målet, att 2.0 av masarinconsulting.se går live under eftermiddagen. Hela företaget tillsammans med vår partner inom webbdesign, arbetar agilt under dagen med tre planerade microsprintar. Vi firar med en afterwork.
19 september 2018

Utvecklingsdag 31 och 32

I september var Masarinerna i Frankrike nära den spanska gränsen och genomförde sin årliga höstresa inkluderat två utvecklingsdagar. Temat var samtal och dialog kring Masarins framtid och utveckling utifrån vår bakgrund och historia. Samtalen pågick från det att vi satte oss på tåget mot Arlanda och fortsatte i olika former till vi klev innanför tröskeln hemma i Sundsvall igen. Dessutom hann vi med sightseeing, bad, second hand-shopping, rollspel, vinprovning, yoga och många trevliga middagar. Välbehövliga dagar och en god känsla av att hämta hem och in varandra. Nu vet vi var vi ska lägga vårt fokus under resten av året.
4 juni 2018

Utvecklingsdag 30

I början av juni genomfördes den sista av tre utvecklingsdagar kopplade till att leda och vara i förändring. Ämnen som vi gick igenom var: Förändringens 4 rum, SCARF, ADKAR, FIROs känslodimension, Self Determination Theory samt Röd & Grön zon. Nu har alla Masariner en gemensam grund och förståelse för förändringsledningens många dimensioner.
4 maj 2018

Utvecklingsdag 29

Fredag den 4 maj genomfördes den andra av tre utvecklingsdagar kopplade till perspektivet förändring. Konsulterna delades in i tre olika grupper med varsin gruppledare med arbetsuppgift att ta fram och paketera ett nytt tjänsteerbjudande som de verkligen tror på och som inte finns idag. Under arbetet skapas medvetna störningar genom förändrade förutsättningar, gruppsammansättning, mål med dagen och så vidare. Kreativitet mötte förändring vilket gav spännande reflektioner vid dagens slut. Till exempel vad händer med mig och mitt engagemang, gruppens relationer, parallella uppgifter och arbetsmålet när jag arbetar i förändring. Ämnen som vi gick igenom var: SCARF, störning, interventioner, energiboost och tapp, mål- och uppgiftsfokus, parallella processer.
25 april 2018

Utvecklingsdag 28

Vi startade upp utvecklingsdagen med introduktion till att vara och leda förändring utifrån alla våra olika roller i företaget. Gemensamt för oss är att alla på något sätt kan relatera till att vara i olika insatser, oavsett om vi bygger nya system som påverkar andras vardag, eller om vi är dem som stödjer förändringen i sig. Tidvis sker förändringen även inom ramen för Masarin när saker händer planerat eller oplanerat. Begrepp för dagen: Organisk- och planerad förändring, Cycle of Experience, Environmental support och resistance, ADKAR, påverkan. Målet med årets utvecklingsdagar är att alla Masariner får en gemensam grund och förståelse för förändringsledning.
19 januari 2018

Utvecklingsdag 27

Fortsättning på utvecklingsdag 26, och mer samtal om framtida perspektiv kring hur vi vill vara och tillsammans med varandra. Vad är det som inte får finnas här? Vad är det som inte sägs? Hur ska man vara för att passa in? Utmanande dialog och inte helt bekvämt men så magiskt nyttigt att sätta ord på våra tankar. Tilliten sätts på prov när öppenheten finns där, och vi växer som grupp och individer.
11 december 2017

Utvecklingsdag 26

En dag i evalueringens tecken där vi försöker ta tillvara på den positiva grund vi står på och med det som är väl fungerande för att kunna utforska även det som är mindre väl fungerande. En till synes enkel stödjande struktur låg till grund för samtalen under dagen. Igår: viktiga händelser för mig under året. Idag: vad upplever jag som väl respektive mindre väl fungerande, hur har jag det på Masarin. Imorgon: Vad vill vi fortsätta göra, börja med, göra mindre av och sluta med. Vad är viktigt att ta tag i?
27 september 2017

Utvecklingsdag 24 & 25

På plats i Sicilien genomförde gruppen två utbildningsdagar i ämnet Konflikthantering och svåra samtal, något som kan vara nyttigt för vem som helst. Spännande samtal om vad en konflikt egentligen är, hur vi relaterar olika till dem beroende på den egna bakgrunden, och hur vi kan se på och analysera en konfliktsituation. Vi tränade även på olika sätt att ge och ta emot feedback och genomförde rollspel för att få träna på svåra samtal. Någon levde ut sina skådespelardrömmar och ska på intagningsprov vid Dramaten efter att ha skrämt sina kollegor.
3 maj 2017

Utvecklingsdag 21, 22, 23

Alla Masariner samlades i Östanskär utanför Sundsvall med fördjupad personlig utveckling utifrån kärnvärdena i The Human Element. Detta är en utbildning som vi erbjuder till våra kunder genom våra två certifierade handledare Peter och Cecilia, och därför vill vi gärna att alla Masariner får möjlighet att själva gå utbildningen. Det var intressant och spännande att få arbeta med sig själv utifrån övningar i kropp och tanke, självskattningar, feedback, mentala guidningar och visualiseringar, egen reflektion och fördjupande samtal.
12 januari 2017

Utvecklingsdag 20

En kall och snöig januaridag genomfördes en utvecklingsdag med fokus på behov av kompetensutveckling och utbildning på individ, grupp och organisationsnivå, det vill säga vilka verktyg behöver jag som enskild individ slipa på eller skaffa mig, och vilka verktyg behöver vi gemensamt kunna och förstå. Riktigt intressant dag där vi hittade utbildningsmål på såväl individuell- som gruppnivå.
15 december 2016

Utvecklingsdag 19

Självdeklaration och feedback stod på agendan för dagen, och efter två timmars incheckning av gruppen påbörjades arbetet med att deklarera sitt medarbetarskap och ledarskap på Masarin. Utgångspunkten var utifrån vilja, ambition, styrkor och utvecklingspunkter. På det fick vi sedan värdefull feedback från våra kollegor utifrån vi ser av varandra vardagen. Arbetet genomfördes först genom individuellt tankearbete och fortsatte i halvgrupper innan vi återsamlades för en gemensam speedfeedback-kedja.