Tillbaka till översikten

Dag 4 – The Human Element – Ökad självkännedom

Inspiration
Dag 4 - The Human Element - Ökad självkännedom

När jag var fyra rymde ilskan hemifrån. Vid femtio fick vi kontakt igen. Rymde och rymde, den rackarn hade gömt sig under bordet hela tiden! 🤯

För tio år sedan var jag i #Nolbybacken när barnen tränade slalom. Längre ner i backen korsade en liten kille skidorna och föll omkull i ett rökmoln. Jag satte fart som en superhjälte och tänkte att jag måste hjälpa till. Men jag hade just avslutat min handledarutbildning till #LHEP i #TheHumanElement och fått upp ett korn på ett av mina försvar – #Hjälparen. Det fick mig att tänka till. Under mina barnaår fick jag träna hårt på att aldrig bli arg och ställa till med besvär, istället har jag lärt mig att vara snäll och hjälpsam i alla sammanhang som det går. 🙏🏼

En hjälpare kommer andra människor till undsättning och hjälper till – oavsett om någon bett om det eller ej, oavsett om någon behöver det eller ej! Så jag blev tveksam där i backen och stannade upp – är det här mitt hjälparförsvar eller behöver han hjälp? Den lilla pausen räckte för killen som ruskade av sig snön, letade rätt på sina skidor, satte på sig dem och åkte ner. Jag följde med bakom honom och lyckades överhöra hans stolta berättelse till sin mamma som stod vid liften och väntade. 😇

Tänk om jag hade åkt fram och lyft upp honom, satt på honom skidorna och skickat ner honom för backen. Jag hade kanske bestulit honom en möjlighet att växa och utvecklas. Jag hade tagit ansvaret ifrån honom. Det är vad hjälparförsvaret gör. Inom mig finns en önskan att du ska vara med mig, tycka att jag är duktig och tycka om mig. Därför ser jag till att vi fokuserar på dina problem så att jag kan hjälpa dig med dem. Våra försvar sker omedvetet och triggas lätt vid konflikter eller andra ogynnsamma situationer. Och de leder sällan till något nyttigt. 😕

Det här behöver jag alltså träna på. Att sluta prioritera andras behov och ta deras ansvar. Jag vill fortfarande vara en snäll person men med en tillit till andras förmåga och genom att checka av om det ens finns ett behov av hjälp. Den fjärde dagen med Cecilia i Lotsstugan handlar om hur vi kan navigera bättre med vår ökade självkännedom. Samarbeta effektivare och undvika konflikter. Att lära sig vilka försvar jag har gör att jag kan undvika att omedvetet gå in i reaktiva beteendemönster. Jag kan välja mer medvetet. Jag får fler vägval i livet! 🌟

För mig är det viktigt att känna ilskan och låta den ta plats, och att reglera min hjälpsamhet så att jag inte stjäl andras ansvar! 😇

Välkommen till försvarens dag, reglering av reaktioners dag! ❤️

/Peter Axelsson, Masarin Consulting Group

Porträtt Erika Hällström

Erika Hällström

Nästa inlägg

Dag 3 - The Human Element - De tre "själven"

Dag 3 – The Human Element – De tre ”själven”

Läs inlägg