Tillbaka till översikten

Masarin besöker NDC London 2020

Nyheter
Masarin besöker NDC London 2020

Sorry! I’m sorry!

Varför inleda ett inlägg på detta vis kanske du undrar?
Jo, för det var den mest vanlig frasen vi fick höra under vår senaste vistelse i London. Sen även för att detta inlägg kommer lite väl långt efter konferensen.

Klockan är 10.00. Jag och Håkan sitter på ett snabbtåg mot Stockholm, med avhopp vid Arlanda. Lagom delar trött, och lagom delar förväntansfull så satt vi äntligen på plats när tåget börja rulla. Detta skulle bli början på en veckas äventyr i, London, staden som inte är direkt känt för sitt fina väder.

För den som inte har koll, så är NDC en utvecklarkonferens med mycket fokus på .net och ämnen runt omkring. NDC har sina rötter i vårt grannland Norge (Norwegian Developers Conference)
men sedan några år sedan har man börjat arrangera konferensen runt om i världen.

NDC London bestod av två delar, den första en två dagars workshop, och sedan tre dagar konferens. Jag och Håkan valde att deltaga på ”Designing Microservices” med ingen mindre än Sam Newman.

Själva workshopen bestod i sig inte så mycket av ”workshoppande”, utan var mer av typen föreläsning. Att koda hade givetvis varit väldigt skoj, men det hade nog blivit svårt att
få in all information på två dagar om vi skulle kodat samtidigt. Sam hade en skön avslappnad stil med inslag av humor, vilket gjorde att det var lätt att hänga med. Det lilla minus man
kan dela ut var att det ibland snöades in på vissa deltagares vardagsproblem, vilket inte gav så mycket. Samt att det var lite svårt att höra dessa diskussionerna, särskilt om man har dokumenterat nedsatt hörsel.

Vad gäller microservices, så är det väl lagom lätt att förklara (nåja..), men desto svårare att bemästra. För egen del så hade jag kunnat sitta i flera dagar och bara lyssnat och samtalat kring
detta då jag finner ämnet väldigt intressant. Två dagar gick snabbt.

Konferens – gick som en dans

Onsdag morgon, trött men laddad inför dagen så beger jag min ner till frukosten på hotellet och avnjuter min första egg benedict i livet, detta kom att bli min val varje morgon efter. Samtalen och tankarna handlade om förväntningar och förhoppningar kring konferensdelen.

Då mat och dryck inte var så där jättebra på workshopdelen, och det fanns ungefär 1/4 sittplatser, så var det en smula oro som infann sig. Inte kring talarna, utan arrangemanget runt omkring.

Väl på plats så var oron och farhågorna som bortblåsta. Allt var suveränt ordnat! Tror det var 6 olika matställ där alla serverade två rätter, med olika teman. Och maten, den serverades under hela konferensen. Perfekt inför sommarens vassbad.

Konferensen började med en keynote av en svenska vid namn Tess Ferrandez-Norlander, kontentan var att man bör tänka sig för när man inför AI och maskininlärning. Bra data är otroligt viktigt. Och även om man tror man har bra data, så har man förmodligen missat något viktigt ändå.

Nästa dragning för min del var Ian Cooper och hans samtal om Capability Mapping. Då jag har en dröm om att en dag få titulera mig arkitekt så fann jag denna dragning väldigt intressant. Hur tar man fram en karta över affärsförmågor och hur kan man använda det för att definiera gränserna för sina microservicar. En av höjdpunkterna på konferensen. Jag fick även chansen att samtala med Ian på festen som hölls på torsdagen. Frågade om tips och råd inför min karriär i framtiden. Så snart står jag på en scen någonstans i världen och talar jag med.

Och så rullade det på, talare efter talare. Istället för att jag ska skriva om alla så nämner jag lite höjdpunkter:

Höjdpunkterna

Chris Klug – A Developer’s Introduction to Kubernetes

Här fick jag några små aha-upplevelser, saker jag jobbat med som jag egentligen inte förstått eller tänkt på hur dom hänger ihop kring Docker och Kubernetes.

Steve Sanderson – Blazor, a new framework for browser-based .NET apps

Blazor! Det vi alla (ja, även du!) hoppas ska bli framtiden för frontendutveckling! Det var svårt att inte sätta sig och börja koda efter denna dragning.

Jimmy Bogard – Effective Microservice Communication and Conversation Patterns

Ett föreläsning som handlade om kommunikation och problem som kan uppstå när man bygger system, illustrerad genom att använda sig av en food truck som säljer korv som exempel.

Jess Panni / Carmel Eve – Combatting illegal fishing with Machine Learning and Azure – for less than £10 / month

Är det möjligt? Ja, och nej. Det tillkommer lite andra kostnader kring detta, men det coola var själva analysen. Att den inte kostade så mycket. Hur dom tweakat koden för att vara så effektiv som möjligt för att hålla ner kostnaderna i en server less-lösning.

Dylan Beattie – The Art of Code

Dragningen som kanske fick mest skratt och applåder? Den perfekta avslutningen på en sjukt bra vecka! Dylan visade, ja, konstverk skapat via kod. Vissa människor verkar ha mycket fritid, det är i alla fall helt klart efter att ha sett detta.

Missade du hela konferensen, men är sugen på att ta del av den. Som av en händelse så släppte NDC alla dragningar från London idag när detta skrivs, så bege er över till NDCs kanal på Youtube och spendera några väl värda timmar där.

Spellista: NDC London 2020

Över och ut, Daniel.

Porträtt Daniel Toivonen

Daniel Toivonen

Nästa inlägg

Unga entreprenörer tränas i försäljning

Unga entreprenörer tränas i försäljning

Läs inlägg