Tillbaka till översikten

”Suck, semestern är slut. Dags att återgå till det normala.”

Nyheter
”Suck, semestern är slut. Dags att återgå till det normala.”

För ett år sedan var detta sant för merparten av oss, idag är det inte lika sant. Det normala har förändrats för flera av oss, på många olika sätt. Men detta ska inte vara ett ytterligare inlägg eller diskussion om Corona/Covid-19 och dess negativa påverkan, det får vi nog alla tillräckligt, eller ja, för mycket av i vardagen.

Istället tänkte jag belysa det positiva detta medfört för min egen del, och kanske några andra av er som läser denna artikel. Detta skrivs utifrån mina utvecklarögon, och kanske inte speglar just din verklighet till fullo.

Tidigt i våras påbörjade flera företag, mer eller mindre, inse att det kanske inte skulle gå att sitta på kontor och jobba som vanligt. Vissa agerade snabbt, andra mer långsamt, allt eftersom ansvariga myndigheter kom med rekommendationer. Nu började flera företag och myndigheter rusta för distansarbete, detta arbetssätt som skulle försvåra möten, produktivitet, förtroende, m.m.
Rädslan för detta kanske var större än själva rädslan för Corona/Covid-19?

Idag vet vi bättre. Jag skriver vi, även om jag inte menar det. Arbetsgivare vet bättre idag. Som utvecklare är jag van att sitta med datorn på diverse platser och koda. Som mest behöver jag tillgång till Internet, var jag  sitter spelar mindre roll. Koden går lika bra att skriva i soffan, som på kontoret.
Och som datornörd med flera tusen timmar framför skärmen spelandes online, så har jag även kört samtal via distans med flera personer samtidigt nästan lika många timmar.

För mig är digital kommunikation en självklarhet, och har varit så sedan slutet på 90-talet. Att det skulle dröja strax över 20 år innan detta arbetssätt blev ”accepterat” är för mig en gåta. Självklart så har det funnits företag som jobbat med distansarbete riktigt länge, men majoriteten av arbetsplatser har haft sin personalstyrka på plats.

Vad siffrorna visar idag har jag ingen aning om, jag gräver inte ner mig i undersökningar och statistik, utan jag skjuter från höften. Det här är som sagt min upplevelse. Och jag tror att andelen arbetsplatser som nu tillgängliggjort distansarbete har ökat rejält sedan 2019.

När jag hör, och läser, om företag som berättar om sin upplevelse av distansarbete så är det i överlag otroligt positivt. Det går rätt bra att använda Teams för att samtala, Slack visade sig fungera fint för att chatta med, det gick utmärkt att par-programmera i VSCode och Visual Studio genom inbyggda verktyg, och det visade sig finnas riktigt bra open source-alternativ för kommunikation som fungerar riktigt bra utan att besudla ekonomin eller tumma på säkerheten. Produktiviteten? Den avtog inte, utan den ökade t.om. i vissa fall (jag skriver under på det för min del). Det är enklare att ta mikropauser, och på så sätt få energi och/eller en idé om en lösning på problemet man klurade på. I kontoret är det inte lika lätt att sätta sig i friska luften med en kopp kaffe och bara andas in i lugnet som förhoppningsvis råder utanför hemmet.

Givetvis kommer man inte ifrån att vissa saker är lättare fysiskt, att olika personer har olika behov, eller att det kan uppstå praktiska problem med t.ex. uppkoppling. Men de positiva möjligheterna överväger de negativa för min del. Något jag finner extremt skönt, är att jag slipper åka in i stan och trafiken där. Det gör mitt blodtryck mycket gott. Jag slipper leta parkering, utan är på ”jobbet” direkt, och jag kan jobba på om jag är inne i ett bra jobbflyt utan att avbryta för att åka hem (och glömma vad jag hade för tanke nästa morgondag).

Jag hoppas verkligen att just DU fått chansen att jobba hemifrån, sen om det fungerar för dig eller inte, det kan bara du avgöra. Förhoppningsvis så får du chansen att framöver välja det arbetssätt som passar dig bäst, tänk va skönt!

//Daniel Toivonen

Porträtt Daniel Toivonen

Daniel Toivonen

Nästa inlägg

En vecka med The Human Element för hälsa och produktivitet

En vecka med The Human Element för hälsa och produktivitet

Läs inlägg